Kyokushin Open er over for denne gang. Nr. 13 i rekken, og det uten knall og fall. Som teknisk arrangør er vi godt fornøyd med stevnet. Denne gang ble innledende kamper kjørt på to matter, noe som gjorde at stevnet ble effektivt avviklet og det godt innenfor oppsatt tidskjema.

For første gang stilte utøvere fra Danmark, Sverige og Polen. Danmark og Sverige stilte med 5 utøvere hver og Polen stilte med 3. Dina Kljajic, Oyama Karate Kai, Ewa Tracks og Adam Tracks, begge Husaria Szczecin har alle deltatt før, og markerte seg godt i år også. Dina vant klassen (fullkontakt kvinner tungvekt) etter å ha møt Ewa i finalen. Dina ble også stevnets beste kvinnelige fighter. Adam endte på 2. plass etter tap for Arkadiusz Ostrega, Polen, i finalen (fullkontakt menn lett tungvekt). Vi satte også stor pris på at fem danske utøvere fra Viborg Karate Skole, og svenske utøvere fra klubber i Gøteborg, Stockholm og Luleå tok turen til Bergen. Samtlige utenlandske gjester var med å sette sitt preg på stevnet. Det ble tre gull til utøverne fra Danmark, tre til Sverige, og ett gull til Polen.

Tar vi et kjapt tilbakeblikk på Kyokushin Open de siste årene, så var det i 2013 begredelige 39 påmeldte utøvere. Det er «all time low». Vi valgte derfor å ikke arrangere stevnet i 2014. Stevnet ble igjen arrangert i 2015, da med 58 påmeldte utøvere. Årets stevne var med 67 påmeldte utøvere således et viktig steg i rett retning, og vi burde ha vært strålende fornøyd.

Men som arrangørnasjon har vi dessverre en del å gå på, noe som også ble bemerket fra utenlandske gjester. For som så mange ganger før glimrer norske klubber med sitt fravær, og utøverne uteblir. Selvsagt er det mulig at stevnet kolliderer med andre stevner, samlinger, eller i oppkjøring til viktige sportslige begivenheter. Mulig Bergen er for langt vekke, kanskje det er vanskelig å komme til og fra, kanskje nivået ikke er godt nok, eller at det ikke er spennende og eksotisk nok. Ikke vet vi (?).

Når det er sagt, så er vi takknemlig for de klubbene som stilte utøvere til stevnet. Her bør klubber innenfor NKKO fremheves. Av norske utøvere nevner vi særlig Bård E. Kvamme, Arendal KK, som vant sin klasse (fullkontakt menn lettvekt), og ble utpekt til stevnets beste mannlige fighter. Bryne KKs Ole F. Hermansen bør også nevnes. Han vant sin klasse (gutter junior tungvekt) og pris for raskeste seier (25 sek). Det ble et rent Bergensk klubboppgjør i klassen fullkontakt damer lettvekt; Stine Haugsdal vant, Jeanette Johannessen ble nr. 2 og Mihtra Amirthalingam ble nr. 3.

Det er bare er tre – 3 – nasjonale stevner innenfor Fullkontakt karate i Norge løpet av året. Vi bør da ha som felles målsetting å støtte opp om disse stevnene slik at vi i fellesskap kan videreutvikle idretten vår, uavhengig av organisatoriske ståsted og historiske bindinger. For skal vi klare å løfte oss internasjonalt, må vi også løfte oss nasjonalt. Vi må skape gode rammer for at nye utøvere skal kunne komme opp og frem, og at etablerte utøvere skal få brynet seg mot tilpasset motstand fra utlandet.

På fredagens dommersamling fikk vi også en god diskusjon omkring fullkontakt stevner i Norge, og utfordringer som her er. Det er bare fire uker siden NM i Karate ble arrangert. Her opplevde vi alle «å miste» Kongepokalen som var øremerket «OSS» siden vi da ikke klarte å mønstre 15 mannlige utøvere i fullkontakt. Kort fortalt. Det er med NM som det er med Kyokushin Open. Det holder ikke bare å invitere til fest. Gjestene må stille også.